Dergimizin değerli okurları!
Bu ay “Günahın Tahribatı” üzerine değerli Seydamızla sizler için bir röportaj gerçekleştirdik. Yüce Rabbimizin tevbeye ve teşvikine dair birçok emri bulunmaktadır. Resulü olan Peygamberimiz Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem ise “Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize günah işleyip peşinden tevbe eden kullar yaratırdı.”(Müslim, Tevbe, 9)diye bir gerçeğe işareti vardır.
Hayatın bir parçası olan günahın tevbe ile temizlenmesi kalplerin de pasından temizlenmesi anlamındadır. Temiz kalp sahipleri olarak temiz insanlar yetiştirmemiz görev ve sorumluluklarımızdandır. Bunun için iyiliği beslemek, kötülükten uzak durmak elzemdir. Varlığı ve kıymeti, günahla orantılı olan tevbeyi çokça yapmalı, günahtan uzak durmalıyız.
Bu duygular içinde sizleri değerli Seydamızın söyledikleriyle başbaşa bırakıyoruz.
-Seydam sizi tanıyabilir miyiz?
Bismillahirrahmanirrahim
Âlemlerin Rabbine hamd olsun. Salat ve selam Efendimiz Muhammed’e, ailesine, sahabelerine iyilikle kıyamete dek onlara tabi olanlara olsun.
Benim adım Muhammed Beşir Varol'dur. Soy olarak biz, seyyidiz. Peygamberimiz'in torunu Hz. Hüseyin'in soyundan geliyoruz. Dedemiz Seyyid Bilal, Bêcırman köyüne yerleşmiş. Köy Batman'a bağlı Gercüş ilçesindedir.
Sonra dedem Seyyid Murad, Cimsarip köyüne yerleşti. Köy eskiden Kurtalan'a bağlı idi şimdi Beşiri ilçesine bağlıdır.
Babam uzun bir zaman Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Veysikanê jêrin köyünde ikamet etti. Ben de medreseden mezun olduktan sonra evlendim ve Silvan'a yerleştim. Orada "Oku Kitapevi" adında bir kitap evi açtım ve yönettim.
İslamî çalışmalarımı ve dava hayatımı köyden başlattım. Silvan'da kitapevi aracılığıyla devam ettim. İslamî davam için iki defa tutuklandım. Biri Seksen darbesinde sıkıyönetim döneminde diğeri de 28 Şubat darbesinden sonra 2003’te tutuklandım. Yöneticilikten 22 yıl ceza aldım. 14 yıl kesintisiz yattım. Cezam bittikten sonra tahliye oldum. Tahliyeden sonra İttihat medreselerinde tedrisat yapıyorum.
-Tevbe deyince ne anlamalıyız, çerçevesini çizer misiniz bize?
Tevbe, Allah Teâlâ’ya dönmektir. Günah işleyen kişi, işlediği günahla Allah Teala'nın itaat çizgisinden çıkmıştır. Tevbeyle tekrar itaat çizgisine dönmektedir.
Bu çerçevede tevbenin şartları şunlardır:
İnzar Röportaj/Söyleşi
- Yapılan günahtan üzülüp pişman olmaktır.
- İşlediği günahı kesmektir.
- Bir daha işlemeyeceğine kesin karar vermektir.
- Hak gasbı varsa hakkı sahibine iade edip hak sahibi helallik istemek.
İnzar Röportaj/Söyleşi