İslam, bir bütündür; güzellik ve gücünü bütünlüğünden alır. Bütün olarak tatbik edilince güzelliği kendini gösterir. İnsanın hayatına kattığı güzellikler de ancak bütünlük içinde vücut bulur.
İnsanın iletişiminde, kendisini ifadesinde iki yan vardır: Mahiyet (içerik, öz), üslûp (şekil).
İstikamet, yani doğru yol üzere bulunma genel manada özle ilişkili bilinir. Öz iyi olursa, üslûbun kendiliğinden iyi olacağı gibi bir kanaat dillendirilir. Maalesef öyle değildir.
Öz ile üslûp, birbirini tamamlasalar da gerek insan eğitimi gerek İslam’a davette bu iki yanı ayrı ayrı ele alıp işlemek icap eder.
Çok nitelikli bir hediyeyi çok çirkin, pejmürde bir kutunun içine koyduğunuzu düşünün. Belki hediye sahibi kutuyu açmadan atacak, böylece içindeki hediye heba olacaktır.
Ya da tam tersi, sıradan ve anlamsız bir hediyeyi süslü püslü bir kutunun içine koyduğunuzu düşünün. Hediye sahibi kutuyu açtığında hayal kırıklığı yaşayacak ve hediye kalpleri ısındırmak bir yana nefrete bile yol açabilecektir.
İnsanı saptıran sözler bir sanat üretimi edasında dillendirildiğinde insanlar onu dinler. Ama insana yararlı sözler dahi kaba saba ifade edildiğinde insanlar, ondan faydalanmak bir yana rahatsız olur.
Müslümanların insanlarla iletişiminde bu yönde bir sorun söz konusudur. Batılı bir eğitim almış ama İslam konusunda cahil olan kimileri, İslam’a muhalif nice fikirleri güzel bir üslûp içinde anlatırlar ve nice insanı saptırırlar.
Buna karşı nice samimi Müslüman hatta üzerinde alimlik sıfatı bulunan nice kişi, İslam’ı öylesine çerçevesiz, sınırsız anlatırlar ki üslupları insanları çekmek bir yana kovar, uzaklaştırır. Sonra suphanallah “Kimse, hakkı dinlemek istemiyor!” derler, öyle zannederler.
Özün güzelliği her zaman üslubun güzelliğini getirmiyor. Öz ne ölçüde güzel olursa olsun üslûp ondan farklı olabiliyor.
Kur’an-ı Kerim öz olarak mükemmel olduğu gibi üslup olarak da mükemmeldir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’in bu güzellikte duyurulmasını, İslam’ın o güzellikte tebliğ edilmesini emreder:
Yüce Allah’ın Kur’an’da emr/tavsiye ettiği üslûplar şu on başlık altında toplanır:
Dr. Abdulkadir Turan
- Kavl-i Hasen (Güzel Söz)
- Kavl-i Kerim (Cömert söz)
- Kavl-i Beliğ (Açık ve etkili söz)
- Kavl-i Ma’rûf (İyi söz)
- Kavl-i Leyyin (Yumuşak söz)
- Kavl-i Adl (Adaletli/Dengeli söz)
- Kavl-i Sedîd (Doğru ve sağlam söz)
- Kavl-i Tayyib (Hoş söz)
- Kavl-i Meysûr (Rahatlatıcı söz)
- Kavl-i Sekîl (Ağır başlı söz)
Dr. Abdulkadir Turan